Je bekijkt nu Hoe slaap jij?

Hoe slaap jij?

Hoe slaap jij?

Als ik een nacht slecht slaap dan word ik moe wakker, heb ik de hele dag zin in zoete dingen, calorierijk eten en heb ik geen zin om in beweging te komen.

Als je dit vaker dan soms één nachtje hebt, dan kom je in een vicieuze cirkel: slecht slapen, minder bewegen, meer en ongezonder eten.

Hoe voorkom je dit nou?

  • Eet melatonine rijke voeding, melatonine is ons slaaphormoon waardoor de aanmaak van melatonine enorm belangrijk is. Het grootste deel van melatonine wordt in een gezonde darm geproduceerd, vele malen meer dan in het brein. Naast het eten van melatonine rijke voeding is het dus ook belangrijk dat je darmen gezond zijn. Hoe is jouw ontlasting? Ga je iedere dag naar het toilet? Hoe ziet je ontlasting eruit? Allemaal vragen die antwoord geven op de gezondheid van jouw darmen.
    Tip: kijk eens wat vaker achterom en zie wat je ontlasting je vertelt.
    Naast darmgezondheid is het belangrijk om melatonine via je voeding binnen te krijgen.
    Denk hierbij aan mango, banaan, kers, lijnzaad, zonnebloempit, amandel, venkel, goji bes, kardemon, haver en Sint-Janskruid.
  • Dim ’s avonds de lichten en vermijdt het blauwe licht van tv en schermen anderhalf uur voordat je gaat slapen.
  • Zorg dat je overdag naar buiten gaat, wat voor weer het ook is. Melatonine moet overdag laag zijn (omdat het licht is) en kan alleen daardoor ’s nachts hoog worden. Zo werken veel hormonen: ze zijn alleen in balans als de afwisseling tussen hoge en lage niveaus aanwezig is.

  • Zorg dat je slaapkamer voldoende donker is en zorg voor voldoende zuurstof. Beide zijn nodig om voldoende melatonine tot je beschikking te hebben. Schaf eventueel verduisterende gordijnen aan en laat een raampje open staan, ook al is het buiten koud.
  • Drink niet dat wijntje of biertje dat in eerste instantie lekker slaperig maakt, maar middenin de nacht vaak toch weer een slaapverstoring geeft.
    Daarnaast is alcohol ook oestrogeen verhogend, met als gevolg oestrogeendominantie dat weer andere klachten geeft.
    Ook teveel koffie of thee die je te laat op de dag drinkt kan een slaapverstoring geven, koffie heeft namelijk uren nodig om helemaal te worden afgebroken.
  • Drink ruim voldoende water. We bestaan voor 75% uit water en water is essentieel voor een goede gezondheid. Als je dorst hebt, ben je al te laat. Drink ca twee liter water verdeeld over de dag. En water is water, geen sapjes, koffie, thee of andere drankjes. Kruidenthee is het enige dat in de buurt komt.
  • Zorg dat je voldoende magnesium via voeding binnen krijgt of kies voor een goed supplement. Mensen met een magnesiumtekort ervaren vaker een rusteloze slaap en worden vaker wakker ’s nachts. Wanneer je dit tekort aanvult, zorgt dit voor een diepere en rustigere slaap. Denk bijvoorbeeld aan een voetenbad met magnesium voordat je gaat slapen.

Slaap lekker!

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie