Je bekijkt nu Wat alcohol met je hormonen doet

Wat alcohol met je hormonen doet

Heb je last van PCOS, PMS of zit je in de overgang?

Dan is het regelmatig drinken van alcohol niet zo’n goed idee. De bloedsuikerschommelingen die het drinken van alcohol geeft verstoort je hormoonhuishouding nog verder.
 
Naast dat het stemmingswisselingen kan verergeren, moet er telkens veel insuline aangemaakt worden, waardoor je cellen er op den duur een beetje resistent voor kunnen worden.
 
Vooral bij PCOS is dat niet gunstig, hoge insuline gehaltes kunnen de eierstokken aanzetten tot het maken van nog meer geslachtshormonen zoals testosteron.
 
Daarnaast zal je lever als je alcohol drinkt dat altijd eerst willen afbreken omdat het giftig is voor je lichaam. De afbraak van bepaalde typen oestrogeen blijft daardoor liggen, waardoor minder gunstige typen van oestrogeen weer opgenomen worden in je lichaam in plaats dat ze via je ontlasting je lichaam verlaten. Op die manier kan het oestrogeendominantie in de hand werken met alle gevolgen van dien.

Een glaasje op zijn tijd kan heerlijk zijn, maar alles met mate want alcohol heeft effect op je hormonen en maakt afvallen lastiger.

Alcohol en afvallen

Wil je een paar kilo afvallen dan kan je het beste een tijdje de alcohol laten staan, want alcohol houdt je stofwisseling voor de gek. Je lichaam denkt dat er via de afbraakproducten van alcohol genoeg energie voor handen is en dat betekent dat je vet- en suikerverbranding een tijdje stil komen te liggen. Dus alles wat je eet bij dat glas wijn wordt niet verbrand maar sneller opgeslagen rondom je middel (hoera voor de vetrol).

Maar dat niet alleen, alcohol maakt hongerig. In Brabant gaan ze “op de eieren” na een avondje stappen, maar denk ook eens aan friet met mayo of broodje shoarma dat zo ontzettend lekker is als je alcohol hebt gedronken.

Waar komt dit vandaan?
Omdat je bloedsuikerspiegel door het drinken van alcohol verstoord raakt, het piekt om daarna snel te dalen en hierdoor ontstaat het hongergevoel.

Die schommelende bloedsuikerspiegel verstoort ook weer je slaap en hoe minder je slaapt, hoe hongeriger je de volgende dag weer bent.  
Verder komt er bij het drinken van alcohol meer dopamine vrij, deze neurotransmitter geeft je een blij en euforisch gevoel, maar maakt ook dat je brein meer wil. Je kan dan moeilijker stoppen na het tweede glaasje en wil meer, meer, meer, ook als het om eten gaat, de rem is er simpelweg af. Dus ga je sneller overstag en eet je wat er voor handen is.

Geef een reactie