Je bekijkt nu Week twee, de folliculaire fase

Week twee, de folliculaire fase

Week twee, de folliculaire fase ofwel de lente

Na de menstruatie fase begint het vruchtbaarheidsproces weer helemaal opnieuw. Tijdens deze fase worden er signalen afgegeven aan je eierstokken om je eitjes te laten rijpen. Het hormoon oestrogeen gaat omhoog.

De stof FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) stimuleert de eierstokken om o.a. oestrogeen te produceren en zorgt voor de groei en ontwikkeling van nieuwe eitjes (follikels). FSH wordt gemaakt in de hypofyse: Dit is een klein orgaan aan de onderkant van de hersenen.

Deze fase duurt gemiddeld 7-10 dagen en begint dus aan het einde van de menstruatie en stopt vlak voor de eisprong.

Je gaat als het goed is meer energie ervaren en soms kun je het gevoel hebben dat je te veel energie hebt.
Van nature zou je nu moeten bruisen van de energie. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat je lichaam niet voldoende oestrogeen aanmaakt op dit moment.

Deze fase is perfect om nieuwe plannen op te starten, zowel op je werk als thuis. Je merkt dat je een goed probleemoplossend vermogen hebt.

Je voelt je als het goed is fit, energiek en vitaal. Je zoekt contact met mensen en vindt het leuk om afspraken in te plannen en dingen te ondernemen.

Omdat jouw oestrogeen in deze fase stijgt, is het goed om niet te veel voeding te eten die juist zorgt voor meer oestrogeentoevoer. Denk hierbij aan sojaproducten of lijnzaad. Als je te veel hiervan eet, kan dit juist leiden tot meer hoofdpijn en stemmingswisselingen.

Het is dus goed om in deze fase lichte maaltijden te eten, zoals veel groente en eiwitten. Kies bijvoorbeeld voor salades, zuurkool, havermout, gerst, broccoli, avocado, bonen en kiemen.

Je kunt merken dat je tijdens deze fase minder honger hebt (minder behoefte aan suikers ook). Oestrogeen heeft namelijk een positief effect op het hormoon leptine; dit is ons verzadigingshormoon!

Eet echter wel genoeg en honger jezelf niet uit; je lichaam heeft genoeg brandstof nodig voor de eisprong die eraan komt.

Sporten gaat goed in deze periode en kun je volop doen.

Als je merkt dat je juist in deze fase helemaal niet zo fit bent, kan het zijn dat je in de overgang zit of een disbalans in je hormonen hebt. Hierdoor voel je je steeds moe.

Misschien ervaar je bijvoorbeeld te veel stress, waardoor de aanmaak van je sekshormonen wordt tegengewerkt.

Ervaar jij stress of voel jij je in deze fase helemaal niet fit plan dan een hormonale analyse in om te weten welke hormonen er uit balans zijn en dus deze klachten veroorzaken. Je ontvangt direct advies hoe je hormonen in balans brengt zodat je deze klachten oplost.

Geef een reactie